Striden rundt monstermastene i Hardanger vitner om store klimaproblemer internt i regjeringen.

Det vakte betydelig oppsikt da SV-leder Kristin Halvorsen denne uken gikk ut offentlig og la skylden for det omstridte kraftlinje-vedtaket på Senterpartiet.

«Det er Senterpartiet og Senterpartiets statsråd som har stått på for å få denne konklusjonen. Hvis de nå har behov for å snu, er det i tilfelle det som kan føre til et annet utfall i saken», sa Halvorsen til TV2.

Halvorsens uttalelser er et klart brudd på prinsippet om at statsråder ikke kommenterer de interne prosessene i regjeringen. Saken ble ikke bedre av at Sp-leder Liv Signe Navarsete dagen etter svarte med samme mynt. Samtidig er statsminister Jens Stoltenberg tilsynelatende taust vitne til at juniorpartnerne i regjeringen bruker mediene som arena for gjensidig utskjelling.

Hardanger-saken er den siste i en serie saker der den interne uenigheten i regjeringen kommer klart til syne. I Aftenposten tidligere denne uken ga flere sentrale Ap-kilder uttrykk for frustrasjon over de stadig hyppigere utspillene, der representanter for regjeringspartnerne uttaler seg i strid med regjeringens politikk.

Det er to måter å tolke utspillet fra Halvorsen på, en veldig snill og en langt mer realistisk. Den snille tolkningen er at regjeringspartnerne nå føler seg så samkjørte og trygge på hverandre at åpen uenighet om enkeltsaker ikke utgjør noen trussel mot regjeringssamarbeidet.

Den andre tolkningsmuligheten er at slitasjen nå begynner å bli så merkbar at et brudd blir vurdert som en stadig mer realistisk mulighet. I en slik situasjon er det naturlig at partilederne blir mer opptatt av å fronte egne primærstandpunkter enn å forsvare regjeringens vedtak.

Regjeringen kommer ikke til å sprekke på Hardanger-saken. Først etter kommunevalget neste år vil vi trolig få svaret på om det rødgrønne samarbeidet holder perioden ut. Skal regjeringen overleve må Stoltenberg imidlertid snarest løse klimaproblemene mellom hans egne statsråder. Klarer han ikke det, vil utslippene av giftige personkarakteristikker rive samarbeidet i filler.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende