Denne kvinnen mistet tre av sønnene sine da Israel angrep smuglertunnelsen de befant seg i.

ANGREP: Denne kvinnen mistet tre av sønnene sine da Israel angrep smuglertunnelsen de befant seg i. Foto: Erlend Skevik

ISRAEL/GAZA: 11 år gamle Nidhal som samler sementrester på den palestinske siden av grensen mellom Israel og Gaza er redd han hvert øyeblikk kan bli skutt av de israelske soldatene som patruljerer grensen. Frykten for å bli angrepet deler han med kibbutz-lederen Benny som bor en kilometer unna, på den andre siden av grensemuren.

Jeg og kollega Bjørnar Tommelstad fra VG Nett har tilbrakt en liten uke i Midtøsten. Vi har møtt mennesker på begge sider av grensen som deler en felles drøm om fred, men som likevel preges av hat og mistenksomhet mot naboen på den andre siden av muren som fysisk skiller de bitre fiendene fra hverandre.

I løpet av de neste dagene kan du lese flere reportasjer fra dagliglivet på begge sider av grensen på VG Nett. Vi har hørt mange sterke historier. Både fra palestinerne som lider under den strenge blokaden av Gaza, men også fra vanlige israelere.

Risikerer livet

I løpet av dagene vi har vært i Gaza har vi snakket med ungdommer som daglig risikerer livet for å smugle varer inn gjennom de mange smuglertunnelene fra Egypt. Vi har vært på tur med fiskere som har opplevd å bli beskutt og bordet av israelske patruljebåter, og vi har møtt 11 år gamle Nidahl, som hjelper til å forsørge familien ved å samle stein og andre bygningsrester langs grensemuren, som de selger til resirkulering.

Daglig opplever steinsamlerne langs grensen at de israelske soldatene skyter mot dem. Noen ganger bare et varselskudd, andre ganger treffer kulene kanskje eselet de er avhengig av for å forsørge familien.

En ung gutt kommer bort til meg og viser fram et ferskt arr ved neseroten. Ifølge gutten ble han truffet av en rikosjett fra en israelsk kule for tre uker siden.

- Dette er livsfarlig arbeid, men vi har ikke noe valg. Dette er den eneste måten vi kan skaffe oss en inntekt, sier han.

Alle vi snakker med gir uttrykk for at livet i Gaza er vanskelig. Mange retter frustrasjonen og hatet sitt mot Israel, men også misnøyen mot Hamas-regimet i Gaza er stor blant flere av dem vi snakker med. Slik havner den palestinske sivilbefolkningen under dobbelt press, og bidrar til å sette fart på voldsspiralen.

Flytter aldri

Men også på andre siden av grensen lever mennesker i frykt. Bare 780 meter fra grensen til Gaza klorer 450 kibbutz-medlemmer seg fast, til tross for at de lever i konstant frykt for nye rakettangrep fra naboen på den andre siden av sikkerhetsgjerdet. Likevel har de aldri vurdert å forlate Kibbutzen, og ta med familien til et tryggere sted.

- Vi flytter aldri herfra. Dette er hjemmet vårt. Vi lar oss ikke skremme bort, sier Benny, som viser oss rundt.

Vanlige folk i både Israel og Gaza er imidlertid enige om en ting, de har ikke noe personlig imot naboen. Nidahls far Hassan Abu Hana, setter ord på det.

- Både jødene og vi ønsker fred. Det er politikerne som er problemet.

Så lett, og så vanskelig, er det å løse konflikten i Midtøsten.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende