Gjennom denne tunellen sluses alle som skal fra over grensen mellom Israel og Gaza

SIKKERHET: Gjennom denne tunellen sluses alle som skal over grensen mellom Israel og Gaza. Foto: Erlend Skevik

GAZA: Den korte turen gjennom ingenmannsland mellom Israel og Gaza er som en reise bakover i tid. På den palestinske siden av den høyteknologiske israelske grenseovergangen er det som om tiden står stille.


Gaza omtales ofte som verdens største utendørsfengsel, og grenseovergangen Erez forsterker dette inntrykket. Sikkerhetsopplegget her ligner ikke på noen annen grensestasjon jeg noen gang har krysset. Her blir alle som passerer ut og inn av Israel sluset gjennom flere elektroniske kontrollposter uten at de kommer i fysisk kontakt med vaktene som følger hvert skritt vi tar via et avansert overvåkingssystem. Noen korte instruksjoner over høyttaleranlegget er all kontakt vi har med våre overvåkere.

Daglige trefninger

For oss som har norsk pass og pressekort fra israelske myndigheter går det greit å ta seg inntil den avsperrede kyststripen. For de fleste palestinere i Gaza er det bare en fjern drøm å kunne passere gjennom her. De er tvunget til å leve innesperret på den trange stripen, overlatt til naboens vekslende velvilje.

Etter kontrollen på israelsk side går vi gjennom en kilometer lang tunell, som bringer oss gjennom ingenmannsland. Gjennom nettinggjerdet i tunnelen ser vi ut på det karrige landskapet. Her er det nesten daglige trefninger mellom snikskytere fra ulike palestinske grupperinger og de israelske grensepatruljene, men vi kommer oss over til den andre siden uten dramatikk.

Turen tar bare noen minutter, men på andre siden er det som vi har reist 70 år tilbake i tid. Kontrasten fra det hypermoderne sikkerhetsanlegget på israelsk side, til de vaklete bodene der Hamas har sin kontrollpost er enorm, og de nye bilene på parkeringsplassen på andre siden er byttet ut med eselkjerrer.

Også her er det sikkerhetskontroll, men her er fokuset et annet enn på andre siden. Her er det først og fremst alkohol grensevaktene er på jakt etter. De som forsøker å ta med seg slike varer inn i Gaza vil oppleve at flaskene blir tømt ut rett på gaten.

Tunell-baronene

Smuglertunellene fra Egypt sikrer tilgang på varer til Gaza, til tross for blokaden.

Smuglertunellene fra Egypt sikrer tilgang på varer til Gaza, til tross for blokaden.

Siden Hamas overtok makten i Gaza har Israel gjennomført en omfattende blokade av område. Offisielt er det varer Israel frykter kan bli brukt til våpenproduksjon som blir stoppet, men også bygningsmaterialer og medisinsk utstyr blir stanset ved grensen.

Det har ført til stor mangel på en rekke varer, noe som har gitt grobunn for en ny vekstnæring i Gaza. Under grensen mellom Gaza og Egypt er det gravd ut mer enn 1000 små og store tuneller. Her foregår det helt åpenlys smugleraktivitet, som har gjort flere av tunelleierne rike.

Vår kjentmann og palestinske journalistkollega Sami tar oss med ned i en av tunellene. Her er en gruppe ungdommer i full gang med å frakte store esker med elektriske vifter over fra den egyptiske siden.

Tunellen er 850 meter lang og nesten høy nok til at jeg kan gå oppreist. I bakken under meg går den tynne kabelen de bruker til å trekke varene gjennom. Smuglerne på hver side av grensen har radiokontakt med hverandre, og gir beskjed når et nytt lass er på vei gjennom.

Det er en svært spesiell følelse å gå innover i den mørke sjakten. Under krigen i Gaza for halvannet år siden sto jeg på et av hustakene på den egyptiske siden av grensen, bare noen hundre meter herfra, og så hvordan disse tunellene ble bombet sønder og sammen av det israelske luftvåpenet.. Mens jeg fotograferer er det som jeg kan kjenne rystelsene fra bombenedslagene i kroppen, og jeg trekker meg ut i sollyset igjen.

Blokade

Tunellene gjør at det kommer mye varer inn i området, men leveransene er ustabile. For de næringsdrivende er det umulig å planlegge, for man vet aldri hva som slipper inn. Det påvirker også prisene.

Uansett hvem vi snakker med i Gaza er blokaden det altoverskyggende temaet. Både fiskerne i havnen, sjefen på sykehuset og vanlige folk på markedet forteller levende hvordan de strenge restriksjonene påvirker dagliglivet deres.

Også vår kollega Sami drømmer om å reise. Mens vi tar farvel ved grensen blir vi enige om å møtes igjen så snart som mulig. Kanskje til og med i Oslo.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende