Siste dag før sommerferien er ofte preget av avslappet stemning og løssluppen humor. På skolene spiser elevene potetgull til lunsj, og på arbeidsplassene tar mange seg tid til en lengre pause, for å utveksle sladder og ferieplaner med gode kollegaer.

Slik er det også i Stortinget. Under debatten om regjeringens håndtering av Mongstad-saken fredag var det tydelig at representantene for regjeringspartiene var i feriestemning, til tross for at en svært alvorlig sak sto på dagsorden.

Det er ikke hverdagskost at en samlet opposisjon konkluderer med at en statsråd har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget, og at de ikke lenger har tillit til han. Dersom olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ikke var del av en flertallsregjering, er det svært trolig at han hadde blitt tvunget til å gå av etter den nådeløse kritikken mot håndteringen av regjeringens «månelanding».

Men statsråden sitter trygt, og det var han åpenbart klar over da han ankom Stortinget med et stort smil om munnen. Og hans støttespillere fulgte opp den muntre stemningen inne i stortingssalen. Aps parlamentariske leder Helga Pedersen fant det for godt å debutere som stand up-komiker fra Stortingets talerstol, da hun svarte på anklager om mangelfull informasjon med at «det er første gang hun hører at KrF vil fjerne sladden».

Fiffig, selvsagt, og både statsministeren og flere av statsrådene lo godt av Helgas Ap-streker

Opposisjonen lot seg imidlertid ikke more. Frp-leder Siv Jensen, som sjelden lar seg imponere over rødgrønne morsomheter, var som vanlig aller sintest. Da VG Nett traff henne i vandrehallen etter debatten, så hun seg nødt til å påpeke at Stortinget ikke er noen «lekegrind».

Vanlige velgere blir nok overrasket over å høre det, men det spørs om ikke mange likevel er enig med henne. Det er en tynn grense mellom sjarmerende selvtillit og pinlig arroganse. Om de rødgrønne befinner seg på riktig side av denne grensen vil velgerne snart gi sitt svar på.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende