Sentrum av Port-au-Prince var som tatt ut av en katastrofefilm i dagene etter jordskjelvet.

KATASTROFE: Sentrum av Port-au-Prince var som tatt ut av en katastrofefilm i dagene etter jordskjelvet. Foto: Erlend Skevik

Inntrykkene fra jordskjelvkatastrofen i Haiti i januar har brent seg fast for bestandig. Denne uken reiser jeg tilbake til det hardt rammede landet.

Det er rundt ti uker siden sist jeg besøkte det katastroferammede landet. Sammen med VG-kollegaene Per Olav Ødegaard og Harald Henden kom jeg til Port-au-Prince fire dager etter det kraftige jordskjelvet som rammet landet 12. januar.

Å kjøre inn i sentrum av Port-au-Prince var som å kjøre rett inn i en dårlig katastrofefilm fra Hollywood. De materielle ødeleggelsene var enorme. Nesten ikke et eneste hus var uskadd. Sort røyk fra en mengde småbranner rundt i ruinene la seg som et teppe over sentrum, og gjorde det vanskelig å puste. Tusenvis av hjemløse fylte gatene. Mange gråt åpenlyst. Andre satt apatiske i murhaugene som tidligere var hjemmet deres. Tilsynelatende foreldreløse barn ruslet rundt mellom de ødelagte bygningene. Blikkene deres har brent seg fast på netthinnen for bestandig.

Lukten av død

Flere steder lå døde mennesker åpent i ruinene. Synet av et par ben som stakk ut fra restene av sammenraste bygninger ble etter hvert dagligdags. Den kvalmende, søtlige lukten av forråtnelse, død og undergang kunne kjennes overalt i byen. 30 varmegrader gjorde ikke situasjonen bedre, og etter som dagene gikk ble stanken ubeskrivelig.

Omfanget av katastrofen sjokkerte selv erfarne hjelpearbeidere, med mange reiser til katastrofeområder bak seg. Møtene med de sterkt pregede hjelpearbeiderne gjorde sterkt inntrykk

Flere dager var vi vitne til at desperate mennesker plyndret sammenraste butikker. Om natten ble vi vekket av spredt skyting i gatene. Likevel følte vi oss aldri utrygge. Befolkningen ga tvert imot uttrykk for takknemlighet over at vi var til stede for å fortelle verden om katastrofen som hadde rammet dem.

Det er med blandede følelser jeg reiser tilbake. Hjelpearbeidet, som var nesten fraværende de første dagene etter skjelvet, har nå kommet i gang. Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner gjør en formidabel innsats med å skaffe midlertidig husly og rent vann til de nesten 1,2 millioner hjemløse. Mange har fått medisinsk hjelp.

Kamp mot klokken

De siste rapportene fra Haiti vitner likevel om at hjelpebehovet fortsatt er enormt. Når regntiden nå setter inn for fullt frykter organisasjonene at en ny katastrofe vil ramme landet. Ifølge Røde Kors kan det komme utbrudd av potensielt dødelige epidemier allerede i påsken. De første barna med malaria er kommet til organisasjonens feltsykehus. Mange har diaré som i verste fall ende i kolera.

- Der blir en kamp mot klokken de nærmeste dagene for å unngå at påsken skal ende i det rene marerittet for disse menneskene, sier generalsekretær Børge Brende til NTB.

Jordskjelvkatastrofen skapte stort engasjement over hele verden. Millioner av kroner er samlet inn til ofrene. Nå har Brende følgende oppfordring:

– Glem ikke Haiti, selv om TV-kameraene slår lyset av.

Vi i VG Nett vil gjøre vårt for å holde lyset på Haiti fremover. Neste uke vil jeg formidle ferske inntrykk fra katastrofeområdet på VG Nett, og gjennom denne bloggen. Her tar jeg gjerne imot tips, kommentarer og innspill til VG Netts dekning av katastrofen.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende